[:en]

Nearly one and a half million individuals and sole proprietors notify NAV of last year’s tax or customs debt or overpayment.

The National Tax and Customs Administration (NAV) has recently started notifying individuals and sole proprietors who have debts or overpayments in their tax accounts for the past year.

You will be notified you have debts of more than five thousand forints or overpayments of more than one thousand forints in at least one tax type. A person who did not or only late fulfilled his / her payment obligation last year will also receive a late payment allowance notification, and as a result a late payment allowance of at least HUF 5,000 has arisen.

The customer gateway arrived at the repository for registrants between July 23-29, 2020 a statement from NAV that their tax account shows a debt or overpayment, or that the agency has charged a late payment allowance.

For the approximately half a million individuals to be notified who do not yet have a customer gateway, NAV will mail the tax statement and surcharge notification. They can expect notifications to arrive from early September. 

Taxpayers can view their tax account, regardless of the notification, at any time in the eBEV Portal Services menu after they have accessed the portal through the Central Identification Agent (CA).

NAV recommends that those who have not yet opened a customer portal do so, as they can view the up-to-date tax invoice at any time.[:hu]

Közel másfél millió magánszemélyt és egyéni vállalkozót értesít a NAV elmúlt évi adó-, illetve vámtartozásáról vagy túlfizetéséről.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban megkezdte azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az értesítését, akiknek az adószámláján az elmúlt évről tartozás vagy túlfizetés van.

Értesítést az kap, akinek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítőt is kap az, aki tavaly fizetési kötelezettségét nem, vagy csak késedelmesen teljesítette, és emiatt legalább ötezer forint késedelmi pótléka keletkezett.

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére 2020. július 23. és 29. között érkezett meg a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy arról, hogy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel.

Annak a mintegy félmillió értesítendő magánszemélynek, akik még nem rendelkeznek ügyfélkapuval, a NAV postázza az adószámla-kivonatot és a pótlékértesítőt. Ők szeptember elejétől számíthatnak az értesítések megérkezésére. 

Az adózók az adószámlájukat – az értesítéstől függetlenül is – bármikor megtekinthetik az eBEV Portál Szolgáltatások menüpontjában, miután a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül belépnek a portálra.

A NAV azt ajánlja, hogy aki még nem nyitott ügyfélkaput, tegye meg, hiszen ennek birtokában bármikor megtekinthető a naprakész adószámla.[:]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük