Aki nem nyújtja be a nyilatkozatot az év végéig, az legközelebb az adóbevallásában próbálkozhat.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nyilatkozatott a személyi jövedelemadó visszatérítéséhez – szúrta ki a Portfolio. A VISSZADO-nyilatkozatra keresztelt dokumentum a NAVhonlapján  az szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén.

A nyilatkozat kitölthető mobiltelefonnal, tablettel is. Az adóhatóság közlése szerint a VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség – írják.

Papíron is ki lehet tölteni, illetve el lehet jutattni a NAV-hoz a dokumentumot.

A NAV arra is felhívta a figyelmet, hogy nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog az adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.

A kormány a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját téríti vissza, 1 millió 900 ezer embernek összesen 600 milliárd forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.