A Marks & Spencer közölte, hogy bezárja 11 francia üzletét, mert a Brexit óta problémák vannak a friss és hűtött ételekkel való ellátásban.

A brit kiskereskedelmi óriás azt mondta, hogy mind a 11 franchise -üzlet, amelyet Franciaországban az SFH partnerével üzemeltetett, az év végéig bezár.

Az M&S szerint az ellátási lánc problémái a Brexit óta “szinte lehetetlenné” tették az élelmiszer -ellátás színvonalának fenntartását.

A francia utazási csomópontokban működő kilenc M&S üzlet továbbra is működik.

„Az M&S nagy múltra tekint vissza, amikor Franciaországban kiszolgálja az ügyfeleket, és ezt nem mi, vagy partnerünk, az SFH hoztuk meg könnyedén” – mondta Paul Friston, az M&S ügyvezető igazgatója.

„A jelenlegi helyzetben azonban az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése után fennálló ellátási lánc összetettsége szinte lehetetlenné teszi számunkra, hogy friss és hűtött termékeket az elvárásaiknak megfelelő színvonalon szolgáljunk ki az ügyfeleknek, ami folyamatos hatást gyakorol a üzletünk teljesítményét.

“Mivel a High Street üzletek számára nincs működőképes alternatíva, megállapodtunk az SFH -val, hogy bezárjuk mind a 11 franchise -alapú üzletet.”

Francia online működését, amely elsősorban ruházati cikkeket és háztartási termékeket forgalmaz, nem érinti a bezárás.

piros szalag

A Marks & Spencer egyik fő problémája Franciaországban a Brexit utáni bürokrácia volt-mondta a szóvivő.

Társa, az SFH főként üzleteket üzemeltetett a Párizsi Főutcán, ahol friss élelmiszereket, például szendvicseket árusítottak.

Az Egyesült Királyság/Franciaország határán a bürokrácia okozta visszatartások miatt nem volt praktikus a termékeket a boltokba juttatni.

A kiskereskedő másik francia partnere, a Lagardere Travel Retail M&S üzleteket üzemeltet a francia repülőtereken, vasút- és metróállomásokon.

Ezeket a boltokat nem érinti ez a döntés, részben a helyük miatt.

A Marks & Spencer 1975 -ben nyitotta meg első francia áruházát, Párizsban és Lyonban.

Miután 2001 -ben elhagyta Franciaországot és Európa többi kontinentális részét, hogy az Egyesült Királyságban folytatott tevékenységére összpontosítson, majd 2011 -ben újra megnyitotta Párizsban.

Cseh változások

Az M&S elmondta, hogy a fenntartható jövő üzleti modelljéről folytatott megbeszélései a Lagardere -rel továbbra is jó előrehaladást mutatnak.

“A mai bejelentés az utolsó változás az európai vállalkozások szerkezetében, miután az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból” – mondta a kiskereskedő.

“Az év áprilisában bejelentettük, hogy átalakítjuk Csehországban működő élelmiszeripari üzletünket, megszüntetve az összes friss és hűtött termék értékesítését az üzletekből, és ehelyett megduplázzuk a fagyasztott és környezeti termékek kínálatát.

“Ez megszüntette az üzleti tevékenységünket érintő folyamatos ellátási lánckockázatokat, valamint az áruházakban lévő ügyfelek elérhetőségének korlátozására gyakorolt ​​ütköző hatást.”

2 képpontos bemutató szürke vonal

A frissen feldolgozott élelmiszereknek az Egyesült Királyságból az EU-ba történő kivitele klasszikus példája annak a kereskedelemnek, amely az egységes piac keretében épült ki, és amelyet a Brexit utáni új megállapodások vitatni fognak.

Szakértő exportőrök szerint több száz oldalnyi dokumentumra van szükség, beleértve az egészségügyi bizonyítványokat.

Bár a katasztrofális kikötői késések elkerülhetők voltak az év eleji Brexit után, a kereskedelmi adatok és a kisvállalkozások felmérései azt mutatják, hogy az EU -ba irányuló kivitelre hatással van.

Az olyan óriások, mint az M&S, képesek voltak összezavarni, de már nem.

Egyes exportőrök arra is panaszkodtak, hogy az EU -ból másfelé érkező behozatal most legalább júliusig hullámzik.

Volt némi remény arra, hogy az Egyesült Királyság behozatali ellenőrzésének bevezetése ösztönzőleg hat Franciaországra, Hollandiára és Németországra, hogy megkönnyítsék az ellenőrzést.

Ez a vita most nem zajlik. Ugyancsak nem történt olyan lépés az állat -egészségügyi megállapodás irányába, amelyhez az EU már Svájccal vagy Új -Zélanddal köt, és amely enyhíthetne az új exportra vonatkozó bürokrácia terhein.

Ehelyett magánszemélyek elfogadják, hogy a Brexit -megállapodás után kevesebb szendvicset exportálnak Franciaországba, és ez az ára annak a szabályozási és kereskedelmi szabadságnak, hogy többet exportálnak máshová.

2 képpontos bemutató szürke vonal

Brexit hatások

Steve Dresser, a Grocery Insight ügyvezető igazgatója elmondta, hogy míg a Covid minden kiskereskedői értékesítést érintett, a francia Marks & Spencer “a Brexit újabb áldozata”.

„Ha a hatékonyságot növeli bármelyik ellátási láncban, legyen az kereskedelmi akadály vagy bürokrácia, valamint szükség van további munkaerőre, akkor költségeket kell felvenni valahol a vonal mentén.

“Valószínűleg ez a minimális hozam, a számoknak egyszerűen nem volt értelme az M&S számára” – mondta Dresser.

“Nyilvánvaló, hogy hatalmas mennyiségű menedzsment -erőforrást foglaltak el, hogy a készleteket a megfelelő helyre hozzuk az európai üzletek számára” – tette hozzá.

Ide tartozik az Ír Köztársaság is, ahol a Marks & Spencer készlethiányban szenvedett, “mivel a termék elszámolása Észak -Írországon keresztül történik”. Az Észak -Írországba vagy az Ír Köztársaságba Nagy -Britanniából behozott termékekre az EU határ menti eljárások vonatkoznak.

A kiskereskedők a Brexit után készlethiánnyal és készletek visszatartásával, valamint a járművezetők krónikus hiányával foglalkoznak, ami a fuvarozók szerint részben a Brexitnek köszönhető.

A vállalkozások költségekkel szembesülnek, vagy fizetniük kell az EU -országok raktáraiért, és készpénzt kell lekötniük, pazarlás miatt, ha rövid eltarthatósági idejű termékeket tartanak fenn a határokon, vagy az ellátási lánc problémái miatt a polcokon.

“A kilátások továbbra is sivárnak tűnnek ezen a téren, az Egyesült Királyság kormánya által aláírt megállapodás köti ezt az országot a határokon történő ellenőrzésekhez és késésekhez” – mondta Dresser, hozzátéve, hogy ez “zavarba ejtő”, mivel “az irányítás visszavételéről szavaztunk”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.