Szépen gazdagodott a lakosság az elmúlt hónapokban a legfrissebb adatok szerint. Arról az aprócska tényről azonban mindenki megfeledkezik, hogy hitelfizetési moratórium nélkül nem lennének ennyire fényesek a számok. Örömre az sem adhat okot, hogy újabb csúcson van a készpénzállomány, és rekordot dönt a bankokban lekötetlenül heverő összeg.

Minden problémát elfed most az általános hitelmoratórium, ami szeptember végéig tart. Arra sem számíthatunk azonban, hogy októberben eljön az igazság pillanata, noha a folytatásról és a bankokkal való megállapodásról egyelőre nem hallani. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy nem szűnik meg teljesen. Jövőre ugyanis választások lesznek, a kormány pedig biztosan nem vállalja be a tömegesen bedőlő hitelek látványát.

Közben az MNB legfrissebb statisztikái szerint a lakosság nettó (pénzügyi megtakarításokból levonva a kötelezettsége) pénzügyi vagyona szépen hízott a második negyedévben is; a nettó pénzügyi vagyon 657 milliárd forinttal 57369 milliárd forintra nőtt. A növekedésből 433 milliárd forint a többlet megtakarításnak, míg 213 milliárd forint a kamatoknak, hozamoknak, árfolyamváltozásoknak volt köszönhető. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy ha nem lenne általános hitelmoratórium, akkor mennyi lenne ez a 433 milliárd forintos úgynevezett nettő finanszírozási képesség, lenne-e bármekkora többletmegtakarítás. A második negyedéves számokat elnézve valószínűleg nem.

Egymillió lakossági ügyfél nem törleszt

A bankok adatai szerint mintegy 3 millió család és vállalkozás vett részt a moratóriumban. Az aktuális bankszámla-forgalmi adatok szerint a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának mérhetően csökkent a jövedelme, ugyanakkor 81 százalékuk a jövedelme alapján jelenleg is tudná fizetni a hitelfelvételkor vállalt törlesztőrészleteket. A gazdasági helyzet stabilizálódása megmutatkozott a moratóriumot igénybe vevők körének érdemi csökkenésén is. Július elején 30 ezer vállalati és 1 millió lakossági ügyfél élt még a banki fizetési moratóriummal. Ez azonban még mindig hatalmas ki nem fizetett részleteket jelent. Ezek jelentős része pedig többletmegtakarításként jelenik meg.

Mibe ment a pénz?

Ismét csúcsot döntött július végén a cihákban tartott forint készpénzállomány. Igaz, hogy a korábbi időszakhoz képest csak csekély mértékű a növekmény (39,5 milliárd forint), az 5609,6 milliárd forintos összeg meglehetősen hatalmas. Csak összehasonlításként álljon itt: 5 évvel ezelőtt, 2016. június végén 3291 milliárd forint volt.

A forint bankbetétek 82,6 milliárd forinttal 10074 milliárd forintra nőttek. A növekedés itt sem túl nagy, ennél nagyságrendekkel jobban híztak a forint bankszámlák az elmúlt két évben bármelyik más negyedévben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.